Bang dat je niet goed genoeg bent? Zes dingen die mij helpen

geplaatst in: Blogs, Opinie | 0

Is er één recept voor succes? In haar updates op LinkedIn vertelt Sandra Veldstraten dat je mate van succes voor een groot deel wordt voorspeld door je DNA. Positiviteitsgoeroe’s geloven in je, in plaats van bang te zijn, te laten kiezen voor positief denken. Anderen gaan uit van vastberadenheid, hard werken, liefst in een rechte lijn naar je doel toewerken. Ik geloof in de kracht van intuïtie, zonder daarbij je ratio uit het oog te verliezen.

De volgende situatie is waarschijnlijk wel herkenbaar. Je bent op een congres en op het podium staat een spreker die je inspirerend vindt. Je bewondert hem of haar om de manier waarop hij/zij een verhaal over de bühne brengt. Zelfverzekerd, schijnbaar zonder angst staat iemand daar en vertelt aan een kleine of hele grote groep mensen over dat wat hen drijft. Als we inzoomen is het misschien wel schone schijn dat iemand niet bang is.  

Zes dingen die mij helpen wanneer ik bang ben dat ik niet goed genoeg ben

1) Doe waar je goed in bent, of waar je goed in wilt worden

Niet “Waarvan krijg ik energie?” dat vind ik te abstract. Wel “Waar ben ik mee bezig als ik de tijd en alles om me heen vergeet?” (Schrijven!) Wat vind jij zo leuk dat je het de hele dag zou kunnen doen? Misschien ben je daar al goed in, of je vindt het zo leuk dat je er heel goed in wilt worden. Je intuïtie kan je daarbij helpen. Je weet zelf of dat wat je doet alleen op papier klopt of écht resoneert bij wie je bent en/of wilt zijn.

2) Openstaan voor inspiratie

Inspiratie krijg ik op verschillende plekken: onder de douche, tijdens een wandeling of als ik een grote berg strijkgoed wegwerk. Misschien werkt voor jou iets heel anders. Boulderend aan je armen klauteren in een klimhal, een sci-fi kijken op Netflix of een goed gesprek met je oma. Waar je ook voor kiest, sta open om geraakt te worden. Kijk niet raar op als je vroeg of laat een nieuw inzicht krijgt waardoor nieuwe deuren opengaan.

3) Je hoeft het niet allemaal te weten voor je begint

Veel mensen zijn bang om te beginnen. Voor ze starten willen ze het gevoel hebben dat hun plan of idee waterdicht is. Ze stellen dingen steeds uit en zeggen “Pas als ik dit of dat beter heb uitgezocht of geleerd, dan ga ik het écht doen.” Maar als je die persoon een tijd later spreekt, dan is er van het idee nog altijd niets concreets gekomen. Zelf ben ik al een tijdje op weg naar de zon en kom ik onderweg vaak de mooiste dingen tegen.

4) Niet alles hoeft iets te worden

Dit was voor mij een belangrijk inzicht dat ik kreeg na een gesprek met een goede vriendin. Soms werk ik aan een verhaal, gedicht of een nieuw idee en dan stokt het. Ergens halverwege zie ik mijn publiek voor me. En dan denk ik, “Wie zit hier nu eigenlijk op te wachten?” of juist “Wow, dit is echt leuk, wie zouden dit allemaal nog meer goed vinden en wat kan ik hiermee bereiken?!” Beide belemmerende gedachten. Want al weet ik vooraf niet wie mijn ideeën leuk vinden, het belangrijkste is dat ik doe wat ik het leukste vind. En al ben je nog zo enthousiast, door jezelf voor te houden dat dit het moet worden, leg je de lat wel erg hoog. En zul je het na de eerste de beste tegenvaller misschien al opgeven. Dus begin gewoon en wees niet bang om te falen.

5) Zeg de juiste dingen tegen jezelf

Ik heb een gruwelijke hekel aan offertes met als afsluitende zin: “Wij hopen u hiermee een passende aanbieding te hebben gedaan.” Hoezo hopen?! Hebben jullie maar iets gedaan en gok je erop dat het goed is? Of vertrouw je erop dat je de wensen van je klant goed hebt vertaald?
In gesprek met mezelf werkt het net zo. Dus ik zeg niet: “Ik hoop dat dit iets gaat worden” maar “Ik vertrouw erop dat ik de juiste dingen doe, die me daar brengen waar ik wil zijn”. In plaats van “Dit is echt moeilijk”, zeg ik: “Ik vind het nu nog niet makkelijk, maar ik leer elke dag en ik kom er wel”. En inmiddels zeg ik ook niet langer: “Ik kan het niet (meer)”, maar “Ik kan het nu nog (even) niet”. En het helpt, door een beetje aardig te zijn voor mezelf ga ik elke dag meer in mezelf geloven.

6) Doe eens iets geks!

Heb ik nu hele nieuwe dingen verteld? Volgens mij niet. In het herstel van mijn gezondheid en het durven vertrouwen op mijn intuïtie ben ik heus nog wel eens bang. Toch groeit mijn vertrouwen hoe vaker ik iets doe; oefening baart echt kunst. En ik luister naar het advies van mijn 9-jarige dochter: “Doe eens iets geks mam, dan kijk je er vast heel anders naar!”

Andere tips zijn welkom

Heb je zelf ook tips? Laat het me dan weten! Ik leer graag, want angst is een slechte raadgever. Behalve als je in de natuur oog in oog staat met een tijger of dreigt van een klif af te vallen, maar verder helpt bang zijn je eigenlijk nooit.