Mag het licht en de verwarming ‘s nachts uit op kantoor?

geplaatst in: Blogs, Geen categorie, Opinie | 0

Dit blog publiceerde ik eerder op 27 mei 2019 – in het licht van de huidige ontwikkelingen herschreef ik het. Het licht en de verwarming kunnen ‘s nachts (en misschien ook overdag wel) echt uit. 

Licht achter één kantoorraam

Het is ‘s avonds laat, ik rij over de snelweg en zie dan een donker kantoorpand. Er brandt achter één raam nog licht. Is een medewerker vergeten het licht uit te doen? Of wordt er nog gewerkt. In elk geval voel ik sympathie voor het verhaal van de denkbeeldige medewerker(s) achter dat ene verlichte kantoorraam. De klus moest af en dus brandt het licht alleen in dat ene kantoortje nog. Misschien wordt het wel nachtwerk.

Gedimd licht

De advocatenserie Suits heb ik met veel plezier gekeken. Daarin werd veelvuldig, schijnbaar tot in het holst van de nacht, doorgewerkt. Want de zaak waaraan de hoofdrolspelers ‘werkten’, of de zoveelste crisis, vroeg vaak om extra inzet. Naar huis gingen de advocaten pas als er een oplossing gevonden was voor hun uitdaging van het moment. De verlichting pasten de makers mooi aan. Je ziet alleen zacht gedimd licht, vaak schemerlampen, die lijken te benadrukken dat degene die nog aanwezig zijn op kantoor eigenlijk ook allang thuis hadden kunnen zijn. De meeste kantoren die ik ken hebben zo’n geavanceerd verlichtingssysteem niet. Daar branden de lampen of vol, of niet.

Minder energie verbruiken

De overheid stimuleert ons na te denken over ons energieverbruik thuis, met de huidige gas- en olieprijzen zijn we allemaal ineens hartstikke gemotiveerd om te kijken waarop we kunnen besparen. Niet alleen meer door betere isolatie of zonnepanelen, maar ook hybride warmtepompen of gewoon inleveren op comfort. Zoals korter douchen; de verwarming een graadje lager en de stekker uit niet gebruikte apparaten. Diverse politieke partijen benadrukten de afgelopen jaren (terecht) de noodzaak voor ons milieu en om de klimaatdoelen te behalen.

Thuis werken is thuis besparen 

Omdat ik veel vanuit huis werk (de afgelopen twee jaar uitsluitend), was onze energierekening best hoog. De verwarming staat in de winter aan, ik heb het snel koud en natuurlijk verbruik ik ook stroom. Maar we letten steeds meer op. De thermostaat staat 1,5 graad lager, de temperatuur van de CV-ketel is naar 50 graden gegaan en als ik de deur uit ga, zet ik de thermostaat laag. Lichten laten we niet onnodig branden, we corrigeren onze kinderen wanneer zij dat wel doen. Alle beetjes helpen. Niet alleen om de uitgaven nog een beetje binnen de perken te houden, maar ook voor de toekomst van onze aarde en nu ook om onze afhankelijkheid van Rusland zover mogelijk terug te dringen. Maar als ik ‘s avonds langs bedrijventerreinen rij waar lege kantoorpanden hel verlicht bakens langs de snelweg vormen dan hoop ik dat het licht ook uit mag op al die kantoren.

In 2019 schreef ik een blog over de Amsterdamse Zuidas. Niet alleen daar, maar door heel Nederland zie ik ‘s avonds grote kantoorparken waar dag en nacht het licht brandt. Lichtvervuiling noemen ze dat. Volgens mij kunnen deze organisaties nog veel meer besparen dan we thuis al doen.

Er zijn natuurlijk talloze redenen om het licht wel aan te laten. Ik pik er een paar uit, en probeer zo aan te tonen dat het licht best (wat eerder) uit kan.

Schoonmakers hebben licht nodig

Het schoonmaken van kantoren vindt meestal buiten werktijd plaats. We willen allemaal een fijne, schone werkplek. Daarom vind ik schoonmakers geweldige mensen. Zij komen voor dag en dauw, of werken als wij allemaal allang achter ‘de prak’ zitten. Dus dat het licht langer brandt dan van pakweg 8.00 – 17.30 uur snap ik helemaal. Maar daarvoor en daarna kan het echt uit!

Overwerk

Overwerk dan? We zijn lang niet allemaal klaar met werken om pakweg 17.30 uur. Niet alleen flexibele werktijden van Modern Werkenden, maar ook ‘ouderwets’ overwerk, een bijeenkomst of een teammeeting zorgen ervoor dat we soms tot laat op kantoor zijn. Maar dat zijn we lang niet allemaal. En al deze zaken verklaren voor mij niet waarom het licht op zoveel plekken dag en nacht aan blijft staan, voor helemaal niemand.

Schiphol

Ook overkomende vliegtuigen verklaren niet waarom het licht overal maar aan staat. Want voor veilig vliegverkeer hoeven vast niet al die lampen in je kantoor aan te blijven staan. Bedrijven in de buurt van Schiphol zijn allang uitgerust met speciale verlichting op het dak die als bakens dienen voor naderende en vertrekkende vliegtuigen. Die verlichting is volgens mij echt toereikend.

Reclame

Je wilt opvallen met je kantoor, ook of misschien juist als het donker is laten zien dat je een dynamische organisatie bent. Je medewerkers nemen misschien ook buiten kantoortijden hun mobiele telefoon op, dus je wilt laten zien dat je er altijd bent voor je klanten. Maar als er niemand op kantoor is, wat heeft het dan voor zin? Het is wat mij betreft net zoiets als in een Hummer rondrijden. Het toont aan dat het je geen bal uitmaakt hoeveel energie je verspilt, want je kunt het betalen. Maar zoals het er nu naar uitziet betalen je klanten straks de rekening. Niet echt reclame lijkt mij.

Doe jij het licht uit als je weggaat?

De dagen worden gelukkig alweer langer. Maar in een groot deel van het jaar zijn lampen een noodzaak. Doe jij het licht uit als je weggaat thuis en op kantoor? Of werk je in een modern pand waar de verlichting vanzelf (hopelijk) uitgaat na je vertrek (of als je te lang stil zit, zodat je met je armen moet zwaaien om de lampen weer aan te laten gaan)? Ikzelf hou van kantoorpanden waarvan de eigenaren (of de huurders) wél zorgen dat het licht uit gaat als iedereen weg is.

Een mooiere aarde begint bij jezelf

De overheid doet op veel trajecten ‘s nachts de verlichting op snelwegen al langer uit. Minder energieverbruik, lichtvervuiling en goed voor de dieren die langs de snelweg wonen. Thuis zijn we na de inval van Rusland in Oekraïne met z’n allen ook plotsklaps enorm bewust over ons energieverbruik en daarmee onze portemonnee. Hopelijk zijn de meeste organisaties inmiddels concrete stappen aan het nemen hoe het anders kan. Die lampen en de verwarming moet gewoon uit ‘s nachts. Als jij vandaag of morgen pas weg kunt als het allang donker is, kijk dan eens achterom voor je vertrekt. Laat je een donker pand achter of vraag morgen aan je werkgever: Mag het licht en de verwarming ‘s nachts uit?