Mag het licht ‘s nachts uit op kantoor?

geplaatst in: Geen categorie | 0

Licht achter één kantoorraam

Het is ‘s avonds laat, ik rij over de snelweg en zie dan een donker kantoorpand. Er brandt achter een raam nog licht. Is de medewerker vergeten het licht uit te doen? Of is hij/zij nog aan het werk. In elk geval voel ik sympathie voor het verhaal van de denkbeeldige medewerker(s) achter dat ene verlichte kantoorraam. Hij of zij is nog niet klaar, de klus moet af en dus brandt het licht alleen in dat ene kantoortje nog. Misschien wordt het wel nachtwerk.

Gedimd licht

Ik kijk graag naar de advocatenserie Suits. Daar wordt veelvuldig, schijnbaar tot in het holst van de nacht, doorgewerkt. Want de zaak waaraan de hoofdrolspelers ‘werken’, of de zoveelste crisis, vraagt weer eens extra inzet. Naar huis gaan zij pas als er een oplossing gevonden is voor hun uitdaging van het moment. De verlichting passen de makers mooi aan. Je ziet alleen zacht gedimd licht, vaak schemerlampen, die lijken te benadrukken dat degene die nog aanwezig zijn op kantoor eigenlijk ook allang thuis hadden kunnen zijn. De meeste kantoren die ik ken hebben zo’n geavanceerd verlichtingssysteem niet. Daar branden de lampen of vol, of niet.

Minder energie verbruiken

De overheid stimuleert ons na te denken over ons energieverbruik thuis. Niet alleen door gebruik te maken van betere isolatie en/of zonnepanelen. Ook korter douchen; de verwarming een graadje lager of de stekker uit niet gebruikte apparaten. Diverse politieke partijen benadrukken (terecht) de noodzaak voor ons milieu en om de klimaatdoelen te behalen.

Thuis besparen: een druppel op een gloeiende plaat

Omdat ik veel vanuit huis werk, is onze energierekening best hoog. De verwarming staat in de winter altijd aan, want ik heb een hekel aan kou en natuurlijk verbruik ik ook stroom. Dat hoort bij mijn keuze om zelfstandig ondernemer te zijn. Maar ik let wel op. Als ik de deur uit ga, zet ik de thermostaat laag. Ik laat geen lichten onnodig branden, en we corrigeren onze kinderen wanneer zij dat wel doen. Alle beetjes helpen. Niet alleen om de uitgaven een beetje binnen de perken te houden, maar ook voor de toekomst van onze aarde. Een druppel op een gloeiende plaat, denk ik vaak als ik ‘s avonds langs bedrijventerreinen rij waar lege kantoorpanden hel verlicht bakens langs de snelweg vormen.

Onlangs schreef ik een blog over de Amsterdamse Zuidas. Niet alleen daar, maar door heel Nederland zie ik ‘s avonds grote kantoorparken waar dag en nacht het licht brandt. Lichtvervuiling noemen ze dat. Volgens mij kunnen deze organisaties nog heel wat meer besparen dan we thuis al doen.

Er zijn natuurlijk talloze redenen om het licht wel aan te laten. Ik pik er een paar uit, en probeer zo aan te tonen dat het licht best (wat eerder) uit kan.

Schoonmakers hebben licht nodig

Het schoonmaken van kantoren vindt meestal buiten werktijd plaats. We willen allemaal een fijne, schone werkplek. Daarom vind ik schoonmakers geweldige mensen. Zij komen voor dag en dauw, of werken als wij allemaal allang achter ‘de prak’ zitten. Dus dat het licht langer brandt dan van pakweg 8.00 – 17.30 uur snap ik helemaal. Maar daarvoor en daarna kan het echt uit!

Overwerk

Overwerk dan? We zijn lang niet allemaal klaar met werken om pakweg 17.30 uur. Niet alleen flexibele werktijden van Modern Werkenden, maar ook ‘ouderwets’ overwerk, een bijeenkomst of een teammeeting zorgen ervoor dat we soms tot laat op kantoor zijn. Maar dat zijn we lang niet allemaal. En al deze zaken verklaren voor mij niet waarom het licht op zoveel plekken dag en nacht aan blijft staan, voor helemaal niemand.

Schiphol

Ook overkomende vliegtuigen verklaren niet waarom het licht overal maar aan staat. Want voor veilig vliegverkeer hoeven heus niet al die lampen in je kantoor aan te blijven staan. Bedrijven in de buurt van Schiphol zijn allang uitgerust met speciale verlichting op het dak die als bakens dienen voor naderende en vertrekkende vliegtuigen. Die verlichting is volgens mij echt toereikend.

Reclame

Je wilt opvallen met je kantoor, ook of misschien juist als het donker is laten zien dat je een dynamische organisatie bent. Je medewerkers nemen ook buiten kantoortijden hun mobiele telefoon op, dus je wilt laten zien dat je er altijd bent voor je klanten. Maar als er niemand op kantoor is, wat heeft het dan voor zin? Het is wat mij betreft net zoiets als in een Hummer rondrijden. Het toont aan dat het je geen bal uitmaakt hoeveel energie je verspilt, want je kunt het betalen. Maar betalen je klanten uiteindelijk niet de rekening?

Doe jij het licht uit als je weggaat?

We zitten in de periode met de langste dagen van het jaar. Dus ‘s ochtends bij het opstaan is het al licht en ‘s avonds hoeft de verlichting pas laat aan. Maar in een groot deel van het jaar zijn lampen een noodzaak. Doe jij het licht uit als je weggaat? Of werk je in een modern pand waar de verlichting vanzelf uitgaat na je vertrek (of als je te lang stil zit, zodat je met je armen moet zwaaien om de lampen weer aan te laten gaan)? Ikzelf hou van kantoorpanden waarvan de eigenaren (of de huurders) wél zorgen dat het licht uit gaat als iedereen weg is.

Een mooiere aarde begint bij jezelf

De overheid doet op veel trajecten ‘s nachts de verlichting op snelwegen al uit. Goed voor de energierekening, lichtvervuiling en de dieren die langs de snelweg wonen. Thuis worden we ook steeds bewuster met ons energieverbruik. Ook veel organisaties denken na over het hoe het anders kan. Dus vind ik het echt tijd dat die lampen gewoon uitgaan ‘s nachts. Als jij vandaag of morgen pas weg kunt als het allang donker is, kijk dan eens achterom voor je vertrekt. Laat een donker pand achter of vraag morgen aan je werkgever, mag het licht uit?