Wij zijn Licht!

geplaatst in: Blogarchief, Opinie | 0

Wij zijn Licht!Ken je dat gevoel? Misschien is het voor jou al even geleden dat iemand je troostte als je pijn had of verdriet, of als je gewoon wat somber was. Denk er eens aan terug. De kans is groot dat die ander niet eens zo heel veel deed, behalve naar je luisteren, een hand op die pijnlijke plek legde of alleen maar naar je glimlachte. Toch voelde je je na afloop beter. Alsof iemand het licht weer aan deed. 

Misschien ben jij wel degene die er op deze manier voor een ander is. Juist nu de meesten van ons noodgedwongen binnen blijven, juist wanneer de dag op haar donkerst is, hebben we het licht het meest nodig. Besef je dat jij door jouw licht te laten schijnen een ander kan helpen zijn of haar licht ook weer te vinden?

De oplossing

Gisteravond in bed liet ik het nieuws dat ik de voorbije uren aan me voorbij zag trekken, de revue nog eens passeren. In onze vrienden-whatsappgroep spraken we allemaal onze zorgen uit over de rellen, de plunderingen en de boosheid die we in de media zagen. Ik had me zomaar kunnen laten meesleuren in dat zorgelijke en verdrietige gevoel. Toch gebeurde dat gelukkig niet. Want ik realiseerde ineens dat er een oplossing mogelijk is. We hoeven onszelf alleen maar te herinneren dat we licht zijn.

 

Licht feller dan in onze wildste fantasie

Warmte verspreidde zich door mijn lichaam en met een glimlach stelde ik mij een Nederland voor dat licht geeft. Er zijn zoveel harten die nu al licht geven. Mensen die elkaar helpen, met grote en kleine dingen. Door een luisterend oor te bieden, even afleiding of aan bedden licht brengen met medische zorg. Als we hun het licht van hun handelen zouden kunnen zien, zou je zien dat het feller brandt dan in onze wildste fantasie. Al voelen we dat licht soms wel, het is (nog) niet zichtbaar. 

Besmettelijk licht

In mijn voorstelling zag ik huizen met daarin mensen die, net als ik, in hun bed lagen en op steeds meer plekken verscheen licht. Want dát licht is zo enorm ‘besmettelijk’. Licht waarmee je deelt in elkaars verdriet of teleurstelling over een persoon die je mist, een gemiste kans of verloren wedstrijd. We zijn vaak heel goed in staat de ander bij te staan, zodat zij hun licht weer hervinden. Of denk eens aan verliefde mensen. Zij stralen vaak, hun licht is bijna tastbaar. 

We willen allemaal hetzelfde 

Wat nou als dat licht waaruit we allemaal bestaan, ons ook nu kan helpen? Iedereen wil immers hetzelfde, uit deze situatie komen, en:

 • weer samen lachen
 • eropuit gaan
 • onze vrienden en familie kunnen zien
 • elkaar knuffelen
 • uit eten gaan
 • feestdagen en momenten van herdenking samen doorbrengen
 • weer eens werken op kantoor
 • een evenement bezoeken
 • weer sporten 
 • een sportwedstrijden bijwonen
 • naar het theater, een concert of de bioscoop 
 • je favoriete pretpark bezoeken
 • naar een festival  
 • op bezoek bij familie of vrienden in het buitenland
 • weer mogen reizen
 • en ga zo maar door….

Ik wil dat ook, heel graag! Dat komt dichterbij zodra ook we onszelf weer herinneren dat we allemaal licht zijn. 

Wat kunnen we doen?

Want zodra we dat doen, zullen we stoppen met elkaar proberen te overtuigen van ons eigen gelijk met argumenten, data of onderzoeken. Die feitelijk niet meer zijn dan pogingen een ander onze eigen waarheid op te dringen. Verschillende meningen en zienswijzen mogen naast bestaan. Ons licht zal de boosheid verdringen, zal helpen elkaar niet langer te veroordelen en we zullen stoppen met onze frustraties botvieren op (spullen van) anderen en we zullen bovendien sneller onze vrijheid terug hebben, daarnaar verlangen we allemaal! 

Wij zijn Licht!

De enige weg hieruit is terug naar wat we in essentie allemaal zijn: Licht. Zodat iedereen dat licht allemaal kan laten stralen. Ongeacht onze afkomst, geloof, geaardheid, gender, ideeën of overtuigingen. Het idee dat we allemaal licht zijn, betekent namelijk ook dat we allemaal met elkaar verbonden zijn! 

Licht als olievlek

Jouw licht kan anderen raken, je partner, je gezin, je familie, je vrienden, je buren, de mensen op straat. Laten we elkaar op die manier aansteken. Stel je eens voor wat er dan gebeurt. Jouw straat, jouw woonplaats, je provincie, overal zal licht zijn. 

Een blik op onze landkaart toont je niet langer het aantal Corona-besmettingen, maar de groei in licht dat zich in hoog tempo als een prachtige olievlek over ons land zal verspreiden.

Licht over de hele wereld

Bij onze landsgrenzen houdt het hopelijk niet op. Tegelijkertijd met ‘Wij zijn Licht’, zal er ook ‘Wir sind Licht’, ‘We are Light’, ‘Nous sommes Lumière’, ‘Somos Luz’, نحن نور, ‘Vi er Lette’, ‘Biz Işığız’ en ga zo maar door zijn. Geen Covid-19/Corona die ons dan nog tegenhoudt. Wie weet, wennen we er wel aan en kunnen nog veel meer moois doen met ons licht. Als je vandaag nog naar buiten gaat, of in contact bent met anderen probeer je eigen licht dan te laten stralen en dat van de ander(en) te zien of help elkaar herinneren aan het licht dat wat we allemaal zijn.