Alles gaat voorbij, ook dit

geplaatst in: Blogs, Intuïtie | 0

Onlangs waren mijn lief en ik een weekend samen weg. We genoten van een fijn verblijf in de bossen en vonden dat we echt boften met het prachtige weer. Deze speciale dagen samen zouden zo weer voorbij zijn. Dat realiseerden we ons maar al te goed. In positieve situaties lukt het mij meestal heel goed om mindful te beseffen dat dingen nooit hetzelfde blijven. Als de dingen tegenzitten, vind ik dat lastiger.

Migraine

Vorige week lag ik in bed met een flinke migraineaanval. Ik baalde als een stekker, want migraine zorgt er bij mij voor dat ik al mijn plannen overboord moet zetten. Echt afschuwelijk vind ik het om in een zo stil mogelijk huis, in een donkere kamer, met mijn ogen dicht te wachten tot het voorbij is. Op zo’n moment denk ik eigenlijk nooit, ‘ach, dit gaat wel weer voorbij’. Wel voel ik dan frustratie dat mijn lichaam me weer eens te slim af is en zorgt dat ik net op die dag in bed moet liggen. Hoezeer ik het ook als straf ervaar, dat is het natuurlijk niet echt. Wel een signaal van mijn lichaam dat ik me te druk heb gemaakt (dat betekent voor mij overigens iets anders dan het te druk hebben) over de dingen die spelen in mijn leven of werk. 

Een verhaal bracht verlichting

Ik had die bewuste dag afgesproken met een goede vriendin. Vanuit mijn bed appte ik haar om de afspraak af te zeggen (stomme hoofdpijn!). Ze reageerde heel lief en deelde een mooi verhaal. Het verhaal schijnt van Malba Tahan te zijn. En op diverse websites, wordt het in varianten met kleine verschillen gedeeld. Graag deel ik het ook met jou. 

De koning en de ring 

Er was eens een koning die zijn wijzen aan het hof vertelde: ‘Ik laat een kostbare ring maken, ik heb een van de mooiste diamanten ter wereld gekocht. In de ring wil ik een bericht verbergen dat kan dienen in momenten van wanhoop. Het moet een korte zin zijn, die onder de diamant van de ring kan komen.’

Zij die luisterden waren geleerden, ze konden verdragen met belangrijke teksten schrijven, maar een boodschap met niet meer dan twee of drie woorden die op moeilijke momenten zou kunnen helpen… Ze dachten er diep over na, maar konden geen zin bedenken.

De koning was opgevoed door een oude dienaar. De moeder van de koning was jong gestorven en deze dienaar had altijd voor hem gezorgd, en werd daarom behandeld alsof hij familie was. De koning voelde een enorm respect voor de oude man, dus hij raadpleegde hem ook. De oude man zei: ‘Ik ben niet wijs, noch geleerde, noch academisch geschoold, maar ik ken een boodschap. Tijdens mijn leven in het paleis ontmoette ik allerlei mensen en bij een gelegenheid ontmoette ik een mysticus. Hij werd door je vader uitgenodigd en ik stond tot zijn dienst. Om me te bedanken gaf hij me deze boodschap.’ 

De oude man schreef iets op een stuk papier, vouwde het op en gaf het aan de koning. ‘Maar lees het niet.’ waarschuwde hij. ‘Houd het verborgen in de ring en open het alleen als er geen andere uitweg is.’

Het duurde niet lang voor dat zover was. Zijn koninkrijk werd binnengevallen en de koning verloor de strijd. Dus ging er vandoor op zijn paard en zijn vijanden volgden hem. Hij kwam op een plaats waar de weg doodliep. Voor hem was een afgrond met een diepe vallei. Als hij erin zou vallen betekende dat zijn einde. Hij kon niet teruggaan omdat de vijanden het pad blokkeerden. Hij kon het geluid van hun paarden al horen. Er was geen uitweg.

Toen dacht hij aan de ring. Hij haalde de ring met het stuk papier tevoorschijn en las de korte maar kostbare boodschap, die simpelweg was: ‘Ook dit zal voorbij gaan.’

Terwijl hij de boodschap las, voelde hij dat er een grote stilte op hem neerdaalde. De vijanden die hem achtervolgden, waren waarschijnlijk verdwaald in het bos of de verkeerde kant opgegaan. De paarden hoorde hij in elk geval niet meer.

De koning was de knecht en de onbekende mysticus zeer dankbaar. Die woorden waren wonderbaarlijk. Hij vouwde het stuk papier op en legde het terug onder de diamanten ring. Hij verzamelde zijn leger en herwon zijn koninkrijk.

De dag dat hij terugkeerde naar zijn paleis, gaf hij een geweldig feest en hij voelde zich heel goed. De oude bediende kwam naar hem toe, en zei: ‘Ook dit is een geschikt moment om nogmaals naar het bericht te kijken.’ De koning antwoordde: ‘Waarom nu? Ik heb gezegevierd, en de mensen vieren mijn terugkeer. Ik ben niet wanhopig, en niet in een situatie zonder uitweg.’ 

De oude man zei: “Luister naar mij, deze boodschap is niet alleen nuttig als je verslagen bent, maar ook als je de overwinning hebt behaald, niet alleen als je de laatste bent, maar ook als je de eerste bent.’

De koning opende de ring en las nogmaals de boodschap: ‘Ook dit zal voorbij gaan.’ 

Opnieuw voelde hij hetzelfde, een stilte die hem omringde, ondanks het feit dat hij in een feestvierende menigte was. Zijn trots en ego waren verdwenen. De koning begreep de boodschap nu echt. 

Tot slot zei zijn vertrouwde dienaar:

‘Herinner je je nog alles wat je is overkomen? Geen enkel ding of emotie is permanent, want zoals er dag en nacht zijn, zo zijn er momenten van geluk en momenten van verdriet. Accepteer ze als een natuurlijk onderdeel van alle gebeurtenissen, want ze zijn allemaal deel van het leven.’ 

Mooie boodschap

Met een brok in mijn keel (tijdens een migraineaanval ben ik sneller emotioneel) las ik het verhaal waarvan mijn lieve vriendin de moeite had genomen het met mij te delen. Het verhaal is misschien niet helemaal echt. Maar het bevat een boodschap die van alle tijden is. Iets dat ik me in elk geval veel te weinig realiseer. De mooie dingen gaan voorbij (mijn dochter wordt bijvoorbeeld veel te snel groot), maar ook de nare dingen zijn tijdelijk in ons leven. De gevolgen misschien niet, maar zo vervelend als op het ergste moment is, zal het niet blijven.

Alles gaat voorbij, ook dit

Zoals dat gaat met migraine, brak de hevige pijn in mijn hoofd enige tijd na het ontvangen van dit verhaal ineens af. Onder een warme douche spoelde ik het laatste restje nare gevoelens weg en verkwikt ging ik verder met de rest van mijn dag. Vandaag is het maandag, misschien niet jouw beste dag van de week. Toch wens ik je een mooie dag. En zit het je vandaag niet mee? Dan is het goed je te realiseren: alles gaat voorbij, ook dit.