Gedreven of overdreven?

geplaatst in: Blogarchief | 0

Gedrevenheid, een capaciteit die een ondernemer zeker in huis moet hebben. Ook als medewerker van een organisatie ben je gedreven met je vak bezig. Toch mag je die interne drive af en toe ook even vrijaf geven. Je lichaam geeft aan als je dat nodig hebt, maar merk je dat wel op?

Doelgericht

In zakelijk opzicht ruimte geven aan intuïtie en een balans tussen gevoel en verstand is een van mijn drijfveren, maar ook ik ben nog regelmatig teveel in mijn hoofd bezig. Wekelijks ontmoet ik ondernemers die dit zelf ook (h)erkennen. Vastberaden startten zij als ondernemer. Uiteraard door de nodige uren te investeren en continu open te staan voor nieuwe ideeën. De energie spat ervan af en je geniet van elk moment. Meer en meer ben je met je bedrijf bezig. Kleine ongemakken zoals maagpijn, rugpijn of hoofdpijn neem je voor lief. Aan ziek worden denk je geen moment, want je bent met je doel bezig.

Ruimte maken

Omdat je ook je gezin de nodige tijd en aandacht wil geven, ging je de afgelopen weken misschien wel op vakantie met je gezin. Ging je vol gas met je bedrijf door of nam je even rust? Of deed de beloofde wifi-verbinding het niet en had je ‘verplicht’ vakantie? Zo’n periode rust geeft je heel veel ruimte. Ruimte die je op dat moment zelf misschien niet zo ervaarde. Want meestal krijg je geen grote inzichten wanneer je bezig bent met je tijd verdelen tussen zwembad en zandbak. Maar eenmaal thuis merk je wel verandering op;  er is ruimte ontstaan door de verandering van omgeving en de tijd waarin je het moeten en los mocht laten.

Communicatie van het lichaam naar het hoofd

Al enige tijd heb ik belangstelling voor haptonomie, de wetenschap van het voelen. Je lichaam vertelt je als geen ander hoe het met je gaat. Alleen vallen we dagelijks in de valkuil van die, al dan niet opgelegde, gedrevenheid. Van het moeten in je hoofd. Wanneer je niet in contact staat met je lichaam, zul je niet opmerken dat je lichaam duidelijke met je probeert te communiceren. Je lichaam vertelt het je eerst vriendelijk, met wat van die kleine ongemakken. Als je echter niet luistert heeft je lijf echter maar 1 optie, harder roepen, waardoor jij pijn zult voelen en wel moet gaan luisteren!

Hardlopers zijn…

Veel ondernemers starten als een hardlopers met hun bedrijf. Doelgericht en vastberaden op weg naar de winst. Met hun linkerschouder naar voren gericht, voortdurend in een starthouding. Dat hou je best even vol. Maar als je moe wordt en je dat niet opmerkt, gaat je lichaam wel op de rem staan en probeert je rechtersschouder de boel af te remmen. Dan kom je letterlijk in een twist terecht, die zorgt voor rugpijn. En als je dat lekker negeert, dan verzint jouw lichaam wel iets anders.

Luister maar

Dus ga bij jezelf eens na of jij zoiets hebt opgemerkt tijdens de afgelopen vakantie. Een balans tussen gevoel en verstand, tussen intuïtie en ratio kost tijd. Je leert door vallen en opstaan. Jezelf heldere doelen stellen voor een maand, een week of een dag is prima. Als je in je planning ook tijd reserveert om even bij jezelf na te gaan hoe het met je gaat. Even te luisteren of er signalen zijn dat je goed bezig bent, je iets minder (of meer) mag doen of dat je gewoonweg even de natuur in moet voor een moment rust. Zodat je je drive vast kunt houden en je op weg bent naar echt succes.