Zin maken heeft zin

geplaatst in: Alle blogs | 0

‘Ja, daar heb ik geen zin in!’ Met pubers in buurt, hoor ik die zin vaak. De reactie van veel ouders: ‘Dan maak je maar zin!’ Diezelfde uitspraak deed Linda de Mol al in 2006 over haar seksleven. Maar daarover gaat dit blog niet. 2019 duurt nog maar paar weken. We zijn allemaal druk, maar ook best een beetje moe. Er is nog zoveel te doen, maar in deze korte en donkere dagen hoor ik veel mensen die meer behoefte hebben aan rust dan aan maar doorgaan. Heeft ‘zin maken’ nog wel zin?

Na de roze wolk

Eerst even terug naar relaties. Ken je je geliefde nog maar net? Dan kun je vaak niet wachten om hem of haar weer te zien. Te pas en te onpas voel je de behoefte om verbaal en fysiek aan elkaar kenbaar te maken dat je de ander echt ge-wel-dig vindt! Of heb je net een baby? Veel nieuwbakken moeders (en vaders) willen hun kindje het liefst de hele tijd knuffelen. Ze noemen dit niet voor niets de roze-wolk-fase. Tot het nieuwe er allemaal een beetje af is. De eerste ergernissen over of ruzie met je partner en zelfs gemopper op je zoon of dochter na weer een onderbroken nacht. Zin heb je dan vooral in in tijd voor jezelf. 

Zin om te praten

Ook op de werkvloer zie ik de zin om spontaan als team of naaste collega’s met elkaar te overleggen afnemen. Al mijn opdrachtgevers werken tijd- en plaatsonafhankelijk. Soms komen we voor een overleg nog wel met hele team bij elkaar. Regelmatig nemen collega’s online deel aan een overleg. Maar spontaan overleg daar moet je blijkbaar zin in hebben, of zin voor maken. Dat betekent voor mij dat ik één van mijn klanten wel eens ‘s ochtends vroeg bel, want zij zit toch al om 6.00 uur in de auto. Dan praten we elkaar even bij, heel fijn. 

Mijn gezicht laten zien

Spontaniteit is misschien niet planbaar. Maar ik zie dat het wel nut heeft omstandigheden te creëren waardoor er ruimte, of zin, komt voor die spontaniteit. Wanneer ik alleen maar zakelijk via de digitale snelweg of in fysieke vergadering contact heb met mijn collega’s bij klanten begrijp ik lang niet altijd goed wat er speelt. Daarvoor moet ik toch echt regelmatig ter plekke zijn. Soms moet ik daar vroeg de deur voor uit en filerijden voor over hebben. Maar zo hou ik wel meer feeling met de organisatie en de mensen die er werken

Wat ben je aan het doen? 

Organisaties kunnen toevallige ontmoetingen ook faciliteren. In haar boek ‘Leidinggeven op afstand’ deelt Gonny Vink daarvoor tal van tips. Denk aan nog maar één printer (per verdieping), één koffiezetapparaat; een leeshoek of tafelvoetbal. Allemaal manieren om ervoor te zorgen dat de paden van collega’s kruisen. Bij een van mijn klanten werkt de gezamenlijke lunch daarvoor ook heel goed. Ook vraag ik regelmatig: waaraan werk je op dit moment? En dat levert vaak leuke gesprekken op. 

Technologie hulpmiddel

Natuurlijk helpt ook de inzet van technologie bij het delen van kennis, informatie, need to know en nice to know zaken. Vooral dat laatste maakt de kans groter dat je echt met je (internationale) collega’s in gesprek gaat. Ik werkte eens voor een organisatie waar op deze manier een heuse Harley Davidson community ontstond met leden in Nederland en Australië. Zo kunnen nieuwe dwarsverbanden ontstaan die je eerst niet eens voor mogelijk had gehouden. 

Zin maken heeft zin

Na deze week heb ik even vakantie. Ik zie uit naar heerlijk relaxen met ons gezin, veel lezen lezen en eindelijk beginnen aan die 1.000 stukjes puzzel die ik voor mijn verjaardag kreeg. Ook heb ik meer tijd om te schrijven, want daar heb ik altijd wel zin in. Voor de was of mijn administratie moet ik wel zin maken. Niet leuk, maar wel noodzakelijk. Waarvoor maak jij zin in 2020?