Wegwijzers en rust bewaren essentieel in tijden van verandering

geplaatst in: Blogarchief | 0
Rust bewaren in tijden van verandering is belangrijk. Je realiseren dat veranderingen niet zo snel gaan als je zou willen ook. Veranderingen en het accepteren van nieuwe (technologische) oplossingen kost tijd, dat bewijst ook het verleden. Je weg vinden is soms lastig en dan is het prettig een gids te hebben die je helpt overzicht te krijgen en gefundeerde keuzes te maken.

Dit blog schreef ik met een onderzoeksjournalistieke insteek. In samenwerking met Miles Ahead werken we aan de realisatie van een blogsite waar ICT leveranciers in de zorg op de hoogte worden gehouden van diverse initiatieven. Het doel van het blog is een gids te zijn, met nieuws en objectieve beschouwingen om zo een community te creëren. Waar leveranciers naast onafhankelijke informatie elkaar ook kunnen vinden op de overlap van individuele belangen en gezamenlijk oplossingen maken.

Anatomische Les

Vorige week bezocht ik de Anatomische Les in het Concertgebouw in Amsterdam. Prof. dr. Thomas Insel van Mindstrong was dit jaar te gast om zijn Anatomische Les te geven: ‘Smartphones: what can they tell us about ourselves?’. Hij vertelde hoe hij werkt aan het inzetten van de smartphone als medisch instrument. Hoe wetenschappers en in de toekomst ook artsen ons gedrag op het meest gebruikte technologische instrument kunnen meten en interpreteren en zo het ontstaan van psychische aandoeningen veel eerder kunnen opmerken dan de gebruiker zelf. Digital Phenotyping heeft naast veel kansen ook bedreigingen, maar net als veel andere technologische ontwikkelingen zal het ons helpen meer inzicht te krijgen door gebruik van metadata die op het eerste oog misschien niet veelzeggend zijn. Maar meten is weten, dat leerde ik al toen ik voor het Nederlands Meetinstituut werkte. En alleen dat wat we objectief kunnen meten kunnen we ook beïnvloeden.

‘We zijn er nog niet, maar dat is ook niet erg’ dat was mijn gevoel na afloop van de les van Insel. Dat kwam ook door hoe Insel zijn verhaal begon met een duik in de geschiedenis. Waarom wetenschappers lichaamstemperatuur gingen koppelen aan onze gezondheid. Tussen deze eerste realisatie, de uitvinding van de thermometer en het volledig geaccepteerde gebruik van dit meetinstrument voor de menselijke gezondheid zit zo’n 200 jaar.

Adoptie nieuwe technologie kost tijd

Dat zette een en ander voor mij in perspectief. Het is mijn ervaring dat ICT leveranciers vaak de noodzaak voelen met marketingtermen te strooien. We moeten gebruik maken van ‘momentum’ en het ‘burning platform’ dat zorgaanbieders en overheid hebben om kosten te besparen in de zorg en nieuwe technologie te omarmen. Toch schijnen we in Nederland achter te lopen op de adoptie van technologie in de zorg. Hoe terecht deze bevindingen wellicht ook zijn, het gevaar bestaat dat we onszelf gek laten maken en te snel willen. Er gebeurt zoveel en er zijn zoveel initiatieven, hoe weet je als ICT leverancier nog waar je aan mee wilt of kunt doen, wat het je oplevert en hoe je de zorg echt vooruit kunt helpen? 

FHIR

Technologische veranderingen gaan natuurlijk veel sneller dan in de Gouden Eeuw. Toch kostte het eind vorige eeuw ook een flink lange tijd voordat we met z’n allen geld gingen pinnen en pinbetalingen gingen doen. Daar waren partijen voor nodig die risico durfden te nemen, voorlopers durfden te zijn en kansen zagen waar anderen misschien alleen maar bedreigingen zagen. Als we kijken naar het gebruik van technologie in de zorg dan kun je zien hoe betrekkelijk snel het toch kan gaan. De open standaard FHIR bestaat al acht jaar. In 2014 begon het echt te leven en vorige week waren de FHIR DevDays waar toonaangevende technologie bedrijven en startups hun nieuwste ontwikkelingen toonden van het gebruik van deze standaard voor data-uitwisseling in de zorg.

Wegwijzers noodzakelijk

“De zorg is de lastigste sector waarbij transformatie door ICT kan werken”, zei Prof. dr. Marcel Levi tijdens het Mobile Health Congres. Misschien heeft hij gelijk, mogelijk omdat eigenaarschap ontbreekt. Maar ook omdat wegwijzers ontbreken. Wegwijzers, om door de bomen het bos te gaan zien. Dat is dan ook de titel van het eerste blog dat je binnenkort op de Gids blogsite (url volgt) kunt lezen. Tot die tijd nog een advies, ‘slechts kalmte zal u redden’.