Mijn vaste plek: waar werk jij vandaag?

geplaatst in: Blogs, Opinie | 0

De vaste plek: heb jij nog een eigen bureau (in je eigen kantoor)? Of moet je net als veel andere Modern Werkenden elke dag je best doen een plekje te bemachtigen? En heb je dan een sterke voorkeur voor waar je werkt? Is dat elke dag dezelfde plek of pas je je aan de werkzaamheden van het moment? 

Vaste plek in de sportles

Maandagochtend net na 8.30 uur. Voor het poortje van de sportzaal verzamelt zich een groepje dames. Het lijkt nog vroeg voor een les die om 9.00 uur begint. Maar ja, anders is je plek weg. Niet dat de sportsters echt eigen plekken hebben, maar de meesten blijken een voorkeur te hebben voor een bepaalde plek in de zaal. Een plek waar ze goed kunnen zien of ze de oefeningen goed uitvoeren. Soms juist achteraan, omdat ze zichzelf minder bedreven voelen dan de fanatiekelingen vooraan. Of dicht bij de uitgang, omdat ze weinig tijd hebben om te sporten en na de les snel weg willen kunnen. 

Vergelijkbaar gedrag zie ik ook in kantoren met flexplekken, iedereen heeft persoonlijke redenen om te kiezen voor een plek waar je het liefste werkt. 

Ruzie om de vaste plek

We blijven nog even in de sportschool. Ik heb ooit wel eens onenigheid gehad met een medesportster. Toen zij na een lange zomervakantie afwezigheid weer kwam sporten, bleek ik op ‘haar vaste plek’ te staan. Een plek waar ik stiekem toch best aan gehecht was geraakt. Uiteraard schoof ik een plaatsje op, maar ik was me van geen kwaad bewust.  

Knappe collega

Vaak zie ik dat het ook zo werkt het ook op de werkvloer. Of het nu te maken heeft met de inval van daglicht, de behoefte aan veel of juist weinig omgevingsgeluid, die knappe collega waar je graag bij in de buurt zit, of een opvallende plek waardoor je collega’s vast denken dat je een hele harde werker bent, mensen verkiezen het ene ‘plekkie’ nu eenmaal graag boven een ander. Dus als ze in de kantoortuin binnenkomen, dan haasten ze zich naar hun favoriete plek. 

Vaste plek verbieden 

Al vaker schreef ik over organisaties die nieuwe manieren van werken invoeren. Ik hoor nog steeds over plekken waar het verboden is elke dag voor hetzelfde bureau te kiezen. In verbieden geloof ik niet. Professionals met een vast werkpatroon hebben vaak nog altijd baat bij een eigen, vaste, werkplek. Dus laat hen een min of meer eigen bureau hebben. Verder denk ik dat de gemiddelde Modern Werkende een variëteit aan activiteiten heeft. Daarom is het veel slimmer hen aan te moedigen te kiezen voor een werkplek passend bij de activiteit van het moment. 

Werken vanaf de bank

Dat doe ik zelf ook. Wanneer ik bij mijn klanten op locatie werk, dan ben ik daar vaak voor overleg, dus dan ga ik flexibel om met de plaats die voor me beschikbaar is. Maar thuis, waar ik het overgrote deel van mijn werkzaamheden uitvoer, werk ik op steeds wisselende plaatsen. De ene dag is dat aan de keukentafel, de andere dag achter het bureau van mijn dochter op zolder, soms ook op de bank en af en toe zelfs in mijn slaapkamer. Het is maar net wat ik aan het doen ben en hoe ik me die dag voel. 

Waar werk jij vandaag?

Hoe voel jij je vandaag? Waar ga je werken? Thuis, op kantoor, in een café, een flexwerklocatie, op het strand, in je tuin of op je balkon met je voeten in een bak met water? Hoe dan ook: werksze!