Huisarrest – dé podcast met echte verhalen van mantelzorgers

geplaatst in: Verhalen | 0

De laatste tijd was het wat stil rondom mij. Op mijn website en op mijn LinkedIn-pagina. In mijn ‘echte’ leven is het allesbehalve saai en sta ik niet stil. Ik volg twee opleidingen, werk aan een schrijfworkshop en binnenkort verschijnt mijn podcast: Huisarrest – waarin mantelzorgers hun echte verhalen delen.

Huisarrest: het idee

We hebben recent te maken gehad met een aantal sterfgevallen in de familie. Twee van mijn tantes en een tante van mijn partner overleden in een tijdsbestek van vier weken. Dat hakt er even in.

Met een van mijn ooms sprak ik over hoe hij de mantelzorg voor mijn tante beleefde. Mijn oom was dol op zijn vrouw en hij verzorgde haar met veel liefde. Zijn verhaal raakte me, vooral toen hij vertelde hoezeer zijn eigen leven (mijn oom is tien jaar jonger dan zijn vrouw) tot stilstand kwam en hij bij alles wat hij deed rekening met haar hield en moest houden. Uit liefde, dat zeker. Het voelde, in zijn eigen bewoording wel vaak als huisarrest. Dat woord plantte een zaadje bij mij. Mijn tante ging verder achteruit en onlangs overleed zij.

In het veelvuldige contact dat ik rondom en na het overlijden met mijn oom had, kwam het zorgen voor haar regelmatig ter sprake. Hij heeft veel te vertellen over de bijna tien jaar mantelzorg voor mijn tante. Met mijn oom besprak ik mijn idee om een podcast te beginnen, waarin hij als eerste zijn verhaal mag doen. Hij steunt dit idee. “Gedeelde smart is halve smart”, zo zei hij. En dat is precies wat ik beoog met deze podcast. Echte verhalen van mantelzorgers delen, die anderen tot steun kunnen zijn.

Want al zorg je voor je naaste (een van je ouders, je partner, je kind, een vriend of vriendin, je buurman of buurvrouw, of iemand anders) uit liefde, het heeft hoe dan ook invloed op de rest van je werk- en privéleven en mogelijk ook op andere mensen om je heen. Wat doet dat met je en ervaar jij de zorg als huisarrest of zie je het heel anders? Ik ben daarin op zoek naar jouw unieke verhaal. 

Deel je verhaal in de podcast Huisarrest

Ben jij mantelzorger en wil je je echte verhaal ook met mij en de luisteraars delen? Ik heb nog wat plekken vrij voor de eerste serie. De persoon voor wie je mantelzorgt mag uiteraard ook bij het gesprek aanwezig zijn. En je hoeft niet naar de studio te komen, ik kom naar jou met alle apparatuur, zodat je in een huiselijke omgeving je verhaal kunt doen.

Stuur een e-mail met wat korte informatie over jouw mantelzorgverhaal en je contactgegevens naar huisarrest.podcast@gmail.com. Dan hoor je straks misschien jouw echte verhaal in mijn podcast via Spotify of Apple Podcasts. 

 

Het verhaal van mijn oom nemen we binnenkort als eerste op en verschijnt dit najaar.